fredag 30 oktober 2015

Barn gör som vuxna " Sponsrad video"

Hejsan!

Hur ser ni på att köpa ut alkohol till era barn?


Har du fått frågan om att köpa ut till ditt barn, syskon eller kanske en yngre kompis någon gång? Många som ger alkohol till ett tonårigt barn, syskon eller en tonårig kompis, tänker att ”de får ju tag på det ändå”. 

Det stämmer faktiskt inte: en ny undersökning visar att nästan två tredjedelar av de 16-åringar som dricker alkohol skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den genom någon de känner. 

Det är alltså himla många som faktiskt hellre avstår från att dricka än att be en främling! 
Så det gör en stor, stor skillnad att säga nej. 

Här kan du läsa några tips som kanske gör det lättare att säga nej – och klickar du på videon så kan du läsa ännu fler som hjälper dig.· Varför inte helt enkelt berätta att det skulle kännas jättehemskt om något skulle hända och du hade köpt ut?

· Även om du litar på ditt syskon eller kompis så vet du kanske inte hur hen reagerar på alkohol. Man gör ju oftare dumma saker när man druckit jämfört med om man är nykter! Du vet ju inte heller vilka situationer syrran eller brorsan kan hamna i – eller hur deras kompisar reagerar på alkohol.

· Din syster, bror eller kompis lyssnar på dig! Du är en förebild för dem och nu kan du ta vuxet ansvar genom att säga nej. Säg att du inte tycker att alkohol är en så bra idé, även om du själv drack i samma ålder.

· Skyll på att det faktiskt är olagligt. Även om ni båda vet det redan…

Jag litar på vetenskapen i detta läge.

Vad säger vetenskapen då?
Jo att låter man sitt barn dricka hemma i ordnade former, dricker de mer när de kommer ut
och föräldrar inte är med, eftersom de redan har vanan inne.

Har barnet förbud mot att dricka och gör det ändå, vet de
inom sig  att de gör fel när de väl provar och visst det kan gå fel, 
men vetenskapen säger att de håller ribban lite lägre än
de som druckit hemma.

 Sedan gör inte alltid barn som vuxna säger utan de gör som vuxna gör.
Så var ett föredöme mot era barn.
Kram Helena


"Sponsrad video"

2 kommentarer:

Razzy sa...

Hos mig har det alltid varit ett stort NEJ när det kom till sprit/vin/cider/ölutköp innan killarna själva kunde köpa på systemet. För den "lilla" så var det nyktra fester för den "stora" så fick han tyvärr tag på alkohol ändå och vi fick hämta honom ett par gånger iallafall. Hoppas du får en skön helg.. Kram Eva

Lena - gott för själen sa...

Nope, har aldrig fått frågan om att köpa ut. Mina ungar visste alltid (då de var underåriga) vår inställning. Vi har alltid sagt att det finns en anledning till att det är en åldersgräns och att man fattar annorlunda beslut med alkohol i kroppen än utan. Beslut man kanske inte alls tycker är särskilt bra då man nyktrat till.

Däremot har de, precis som du säger, druckit lite ändå. Vi har trots allt lyckats förmedla en känsla av att det är okej att ringa om det skulle behövas. Men vi hämtade oftast ungarna när de var ute.

På mina ungar stämmer det inte, det som många säger att de som inte får dricka hemma dricker desto mera sen när de kan. Alla tre är väldigt sparsamma med alkoholen. Känns bra.

Tyvärr är det ju inte så enkelt att det finns ett facit, men det funkade för oss.

Kram Lena

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...