tisdag 13 januari 2015

Älskar rosa, men kan signalera fel.

Hejsan!
Gillar ni färgen Rosa?

Jag har alltid gillat rosa på kläder,
ibland i inredning.

När jag läste på universitetet var det en tjej 
som påtalade att jag nog mådde dåligt eftersom jag gillade rosa
och andra starka färger så mycket.

Har alltid undrat varför hon sa så.



Googlade på färgen rosa idag
och kom fram till att Rosa som färg signalerar känslor.
Hos en del väcker den romantik och vällust
och hos en del väcker det äckel.

Ju högre upp i samhällets hierarki du kommer, 
desto mörkare och mer avskalat är människor klädda. 
Säger Fanny Ambjörnsson som forskat i ämnet och skrivit en bok om Rosa.


Hmm här kanske jag kan förstå varför klasskompisen sa så till mig.
Hon kom från en rik familj och hade mycket olika åsikter
om människor än vad jag har. 

Enligt Fen shui står den rosa färgen för
Den förknippas med känslighet, lugn,samverkan, harmoni, avslappning och ett gott humör.
Den anses bota en del sjukdomar,  men rekommenderas inte personer  med temperament.
Rosa kan användas i mängder i sovrummet för att skapa en romantisk atmosfär men den skall undvikas på företag eftersom den anses sänka dynamismen.
Källa me Twice





Hur som helst, fortsätter jag gilla Rosa.

Häromdagen hittade jag en rosa tröja på 
Gina Tricot, och den skulle jag bara ha
var jag än står i Samhällets Heriarki.

Jätteskön tröja som kanske påminner lite om
Ralph Lauren.


Vad känner ni för färgen Rosa?



Kram på er.

Helena





18 kommentarer:

mammaxtre sa...

Jag tycker om rosa. Trivs i den färgen. Aldrig har jag hört att denna ljuvliga färg i kombination med äckel.

Ha det gott

Ekenäsliv sa...

Jag älskar rosa och tänkte helt klart plocka in den i vardagsrummet tillsammans med årets trendfärg marsala till våren:) Nu behöver man lite färg som piggar upp ju!
Men efter alla helger o födelsedagar och kalasande behövs kassan fyllas på lite;)
Tycker du är jättefin i rosa med för den delen :)
Idag har jag varit på mammografi, sen har jag landat i soffan och bara läst tidningar o slumrade till en stund. Sååå trött... Men jag behöver väl lugn nu och den här veckan är en lugnare vecka vilket är sååå skönt.
Ha en fin kväll Helena!
Kramar Anna

Anonym sa...

Du är ju jättesöt i rosa. Rosa kläder i lagom dos är ju underbart. Jag kommer ihåg bilden på dig när du skulle åka på spa med dina kompisar. Den rosa spetstoppens.Du var så söt OCH snygg i den. Varför kan inte alla få ha det dom själva gillar utan att behöva tänka på vad andra tycker ?Kram Inger

Anonym sa...

Jag älskar rosa!!!! Fin tröja, den passar dej! Kram syster!

Channal sa...

Hej fina du! Jag älskar rosa! Jag har en hel del rosa i min garderob. Haha... ja, tänk vad folk har lätt att döma människor. Har mest hört att de som bara bär svart mår dåligt! Men självklart är det inte så! Tur att smaken är som baken. Jag tröttnar aldrig på färg och rosa.

KRAM Anna

My kids' Mom sa...

Hej Helena,

Jag gillar också rosa och andra starka färger. Det har jag alltid gjort. Jag tror att modiga kvinnor törs bära färger för det betyder att vi syns.

Jag har ju levt utomlands i över 20 år och har alltid haft en otroligt färgglad garderob då jag shoppat riktiga gobitar i olika delar av världen och ofta varit ensam om mina kläder. Min man hade även ett jobb där vi i officiell kapacitet representerade USA utomlands i olika sammanhang och då gällde det att både synas och glittra och då kan man ju inte komma i grått, svart och brunt precis...

När jag flyttade från Japan till Sverige 2009 blev hela flyttlasset stulet av "organiserad brottslighet"
som kriminalpolisen i Sverige kallade det och i och med det fick jag lov att bygga upp en helt ny garderob. Gud så jag än idag sörjer mina fina kläder...Men min nya garderob blev typiskt svensk och bestod av färgerna svart, mörkblått, brunt, beige, grått, och lite vitt. När en väninna från mitt internationella liv en dag tittade på mig strängt och frågade "och var är dina röda klänningar??!!" Ins[g jag vad tråkig och trist och feg jag hade blivit i min klädstil. Nu handlar jag färgglatt värre!

Ja, Helena, det här blev ju ett långt sått för mig att säga att rosa är en toppen färg och att den klär dej utmärkt. Vidare ligger det absolut ingen sanning i det din kompis sa, och det kan jag skriva under som har läst psykologi i många många år. Nej, hon var ettra avundsjuk eller hade behov av att vara småelak.

Förresten, snygg tröja. När du skall till USA kan du hitta dem med både rund hals och v-ringade på Ralph Lauren outlet för ca. 30 dollar styck och i alla himmelens färger. Vart i USA skall ni? Om ni ska till mina trakter kom förbi på en kopp kaffe.

Ha en underbar dag!

Nu skall jag lägga ut lite färgglatt på min blogg.

Kram, Anneli i San Diego.

Anonym sa...

Hej! Snyggaste tröjan jag sett på länge! Underbar färg!! Tips till alla damer, tävla hos Heléna hon har 2 tävlingar igång!:)
http://houseofadela.se/ Mona-maria

kustnära sa...

Men så snygg du är i rosa. Jag har en del rosa plagg och älskar pasteller i alla varianter, även i inredning så nu har det krupit fram lite rosa detaljer i köket till det vita och linnefärgade.

Anonym sa...

Hej! Du blev jättesöt i den tröjan. Själv skulle jag nog känna mig okvinnlig om jag inte fick klä mig i rosa. Jag och min dotter var på mellandagsrean för att köpa oss varsin ny cykelhjälm. Vi hittade rosa hjälmar och rosa reflexvästar. Gissa vad glada vi blev.

Kram Jeanette

Villa Ryttarängen sa...

Underbart inlägg! Jag älskar rosa och jag klär i rosa, känner mig fin i rosa , blir glad av att ha rosa och tycker du är jättefin i din rosa tröja. Har just fått hem min rosa kofta från H&M så jag sitter här och myser i den nu. Tnkte faktiskt göra ett blogginlägg om den.. men jag skippar det nu Fniss! Kraaaam Pia

Milla sa...

Här sitter jag med starkrosa tröja på ;) Har alltid haft mycket rosa, och Ljung färg i min garderob. Och inredning! Det blir livsfattigt utan rosa.... Kram

Sabelhagens Olivlund sa...

Du är jättefin i rosa. Snygg tröja.
Så hon växer lilla Doris.
Kram Maria

The Place To Be sa...

Vilken konstig kommentar från din kursare. Undrar också vad hon menade?

Jag gillar rosa. Fast det får inte bli för mycket rosa på en gång för min del. Gillar rosa både på kläder och inredning. Men jag passar nog bäst i rosa som är lite "smutsig".

Du klär jättebra i rosa så fortsätt med det!
Kram Malin

dianasdrömmar sa...

Min favoritfärg, älskar rosa kram Diana

Unknown sa...

Älskar rosa och har mycket rosa kläder. Men alla rosa nyanser funkar inte på mig, de ska helst vara ganska starka. Rosa är så fint ihop med så många andra färger också.

Familjen R sa...

oj, hur kan man säga så?! Jag hade förstått det om du bar bara svart för det förknippas ju med sorg och begravning...men ROSA!? Min älsklingsfärg!
Vilken konstig människa. Hon var nog bara avundsjuk på dig för då vågade bära det som hon kanske inte vågade.
Kul inlägg!

Anna sa...

Ja det är intressant det där med färger ,själv är jag en höst och älskar och dras till jordfärger med brända toner och orange som accent. Jag tycker att rosa kläder , gärna ihop med jeans är bland det fräschaste man kan ha och du passar jättebra i det.
Att det skulle väcka äckelkänslor har jag aldrig hört och håller verkligen med om! Kram Anna

Ulrica sa...

Jag gillar rosa jättemycket, och har en del rosa kläder.. bla en ganska identisk tröja som din :). Rosa piggar upp!!

Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...