Blev tipsad av min kompis att
göra den här efterrätten.
Den är verkligen supergod.
Kräver lite tid men det är den värd alla dar i veckan.
Banoffee pie (av Lila Lindholm)
Räcker till 10-12 personer
RECEPT
Kexbotten
400
g
digestivekex
175 g smör
175 g smör
Fyllning 800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
3 st bananer
4 dl vispgrädde
Brända mandlar 125 g sötmandel
1.5 dl florsocker
0.5 dl florsocker till separering
50 g mörk choklad, till garnering
Kexbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Sätt ugnen på 175 grader.
Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
Ta upp burkarna och låt dem svalna.
Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.
Brända mandlar
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
Strö i resterande florsocker och blanda
runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från
varandra. Låt svalna.
Hacka mandeln grovt.
Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.
Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad.
21 kommentarer:
Det ser otroligt gott ut!
Kram och god fortsättning!
//Rebecca
Tack för recept det ser otroligt gott ut!:) Ha det fint i Göteborg med, vad roligt!!
Kram
Adela
Den är farligt god! :)
Hoppas din dag blir bra!
Låter farligt gott....måste nog provas :-).
Ha en fin dag i Göteborg!
/Helena
Du, den där såg verkligen inte så dum ut. MUMS!
Kram Linda
MUMS! Såg riktigt gott ut:)
God fortsättning till dig fina!
oops, det låter som en riktigt smarrig gottebomb!
Det låter underbart gott! Vilken smarrig efterrätt.
Nu blir det nog crème brule här till nyår, men det kommer ju andra dagar:)
Hoppas du hade det bra här i stan:)
Kram Maria
Oh den har jag gjort en gång - en klar tiopoängare=)
Kramar!
Hej Helena!
Tack för tipset om efterrätten!
Så mycket fina julklappar du fått! Kitchen Aiden skulle gärna få flytta hem till mig med;)
Ha det gott!
Kram på dig
Den har dottern gjort några gånger. Supergod.
Kram Lena
Vad gott det låter!
Låter otroligt gott!! Ska testas en dag dock inte till nyår då blir det en favorit creme brüle. Hoppas du hade en toppen dag i Göteborg!
Kram
Mmmmm så gott, jag har gjort den med jordgubbar....nästan snäppet godare. Kram Anette
Gissar att den är himmelskt god, hennes desserter brukar ju vara det.
Kram
Men mums, tror det blir chokladfondant här och kladdkaka till barnen kram Diana
Verkar supersmaskigt! Har hört talas om rätten förut men aldrig gjort den eller smakat, är jättenyfiken :)
Och wow vilka klappar du fått, suck... vill också ha en sådan hushållsmaskin :)
Kraaaaaaaaam aka
Javisst är den alldeles fantastisk! Har också gjort den vid några tillfällen och jag säger bara mums :)
Kram Anna
God fortsättning till dig!!
Så gott det både såg ut och smakade:) Så fina klappar du fått, men så värd det ju:)
Kram fredrika
Riktigt gott!!
Ha det kul i Götet! KRAM Anna
Det både lyder og ser rigtig lækkert ud :-) og din dessert være et rigtig godt bud nytårsaften...
Rigtig godt nytår til dig og dine...
Kram fra OddStyle
Skicka en kommentar