lördag 28 december 2013

Dessert till nyår!

Blev tipsad av min kompis att
göra den här efterrätten.

Den är verkligen supergod.
Kräver lite tid men det är den värd alla dar i veckan.


Banoffee pie (av Lila Lindholm)
Räcker till 10-12 personer



RECEPT
Kexbotten 400 g digestivekex
175 g smör

Fyllning 800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
3 st bananer
4 dl vispgrädde

Brända mandlar 125 g sötmandel
1.5 dl florsocker
0.5 dl florsocker till separering
50 g mörk choklad, till garnering


Kexbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
  Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
  Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

 
 Fyllning
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
  Ta upp burkarna och låt dem svalna.
  Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.

 
 Brända mandlar
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
  Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
  Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna.
  Hacka mandeln grovt.
  Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
  Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.
  Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad. 

Här kommer ni till receptet 


Ha en riktigt skön lördag.
Här ska göras Göteborg. 
Kram Helena

21 kommentarer:

Rebecca sa...

Det ser otroligt gott ut!
Kram och god fortsättning!
//Rebecca

HOUSE of ADELA sa...

Tack för recept det ser otroligt gott ut!:) Ha det fint i Göteborg med, vad roligt!!

Kram
Adela

Mirre Syr sa...

Den är farligt god! :)
Hoppas din dag blir bra!

Helena sa...

Låter farligt gott....måste nog provas :-).
Ha en fin dag i Göteborg!

/Helena

Linda sa...

Du, den där såg verkligen inte så dum ut. MUMS!

Kram Linda

MITT VITA HUS sa...

MUMS! Såg riktigt gott ut:)

God fortsättning till dig fina!

Jeanette sa...

oops, det låter som en riktigt smarrig gottebomb!

Sabelhagens Olivlund sa...

Det låter underbart gott! Vilken smarrig efterrätt.
Nu blir det nog crème brule här till nyår, men det kommer ju andra dagar:)
Hoppas du hade det bra här i stan:)
Kram Maria

Isn't she lovely sa...

Oh den har jag gjort en gång - en klar tiopoängare=)
Kramar!

Sofi sa...

Hej Helena!

Tack för tipset om efterrätten!
Så mycket fina julklappar du fått! Kitchen Aiden skulle gärna få flytta hem till mig med;)

Ha det gott!

Kram på dig

Lena - gott för själen sa...

Den har dottern gjort några gånger. Supergod.

Kram Lena

Hanna sa...

Vad gott det låter!

Fru Martinsson sa...

Låter otroligt gott!! Ska testas en dag dock inte till nyår då blir det en favorit creme brüle. Hoppas du hade en toppen dag i Göteborg!

Kram

anettan sa...

Mmmmm så gott, jag har gjort den med jordgubbar....nästan snäppet godare. Kram Anette

Livskraft sa...

Gissar att den är himmelskt god, hennes desserter brukar ju vara det.
Kram

dianasdrömmar sa...

Men mums, tror det blir chokladfondant här och kladdkaka till barnen kram Diana

A House With A View sa...

Verkar supersmaskigt! Har hört talas om rätten förut men aldrig gjort den eller smakat, är jättenyfiken :)

Och wow vilka klappar du fått, suck... vill också ha en sådan hushållsmaskin :)

Kraaaaaaaaam aka

Dagar av lycka sa...

Javisst är den alldeles fantastisk! Har också gjort den vid några tillfällen och jag säger bara mums :)

Kram Anna

baraetthem sa...

God fortsättning till dig!!
Så gott det både såg ut och smakade:) Så fina klappar du fått, men så värd det ju:)

Kram fredrika

Channal sa...

Riktigt gott!!

Ha det kul i Götet! KRAM Anna

OddStyle.dk sa...

Det både lyder og ser rigtig lækkert ud :-) og din dessert være et rigtig godt bud nytårsaften...

Rigtig godt nytår til dig og dine...
Kram fra OddStyle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...